Vaessen juweliers
Geschiedenis
Tot het heden
Ook zijn zoon Winand, onze vader-grootvader, werd door hem persoonlijk in de geheimen van het vak ingewijd. Daarnaast bekwaamde Winand zich als uurwerkmaker en opticien. Vanaf 1942 werkte zij samen. Winand trouwde in 1947 met Gerrie Frijns uit Valkenburg (4 kinderen)
De derde generatie: Steph Vaessen volgde de juweliersstudie in Schoonhoven. In 1972 stapte hij, op het moment dat de steenkolenmijnen in Heerlen stopte, in het bedrijf van zijn vader en moeder. Hij trouwde in 1982 met Muis van der Ploeg uit Valkenburg. (3 kinderen)
Hij volgde ontelbaar vele opleidingen in het vak en werd als een van de weinige juweliers in Nederland beëdigd tot makelaar en taxateur in Goud & Zilverwerken. In het vak geldt hij dan ook als een autoriteit onder de juweliers! Het was in het jaar 2000 dat hij van hare majesteit de koningin het predicaat “Hofleverancier” mocht ontvangen, dat hij mede als eerbetoon zag aan de 1e en 2e generatie van Vaessen juweliers.
In 2010 startte de 4e generatie Vaessen juweliers, 2 zonen en 1 dochter zetten de traditie voort van toen 110 jaar Vaessen juweliers. Servaas, Victor en Simone kwamen na hun studie (een als horlogemaker, de ander als verkoopdeskundige en de laatste als administrateur ) in het bedrijf, aan hun de taak om de traditie van betrouwbaarheid en kwaliteit voort te zetten in de nieuwe tijd met sterke veranderingen in het juweliers vak!
De eerste jaren
Als jongste zoon uit een agrarische familie werd groot-/overgrootvader Stephanus Vaessen op 17-jarige leeftijd ernstig ziek. De huisarts oordeelde dat hij niet geschikt was voor het zware werk op de boerderij. Dus moest hij naar ander werk uitkijken. Het was zijn ouders opgevallen dat hun zoon een goed technisch inzicht had en zo werd besloten dat hij een reparatie-atelier voor uurwerken annex goud- en zilversmederij zou starten in de opkamer van de boerderij de” Morgenster” op de grens tussen Heerlen en Voerendaal.
In 1915 liet hij een pand bouwen in de Oranje Nassaustraat te Heerlen en opende daar tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn winkel annex reparatie-atelier, tegelijk trouwde hij met Josefine Franck de dochter van de houthandelaar in Heerlen. (5 kinderen)
In 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, verhuisde het bedrijf naar het huidige pand op de hoek van de Bongerd – Oranje Nassaustraat. Alle kennis over uurwerken, goud, zilver en optiek heeft onze groot-/ overgrootvader zelf moeten vergaren. In die tijd bestonden er geen opleidingen en ook was hij bij niemand in leer geweest. Daarentegen heeft hij in de loop der tijden zelf velen tientallen horlogemakers opgeleid in het vak.
Hofleverancier
Werd voor 1980 het predicaat Hofleverancier verleent aan bedrijven die daadwerkelijk aan het hof leverden in 1980 heeft Koningin Beatrix aan deze wildgroei een einde gemaakt en strenge regels opgesteld waaraan een bedrijf moet voldoen om het predicaat te mogen voeren.
Tegenwoordig kan men het predicaat uitsluitend verkrijgen bij een jubileum. Het bedrijf moet hiervoor echter minimaal wel minimaal 100 jaar bestaan. Uiteraard moet het bedrijf van onbesproken gedrag zijn in deze gehele periode. (Dit laatste wordt zeer streng gecontroleerd door diverse instanties)
Het was dan ook een grote eer om tijdens de viering van ons 100 jarig jubileum in het jaar 2000, uit handen van de gouverneur Baron van Voorst tot Voorst het predicaat van Hofleverancier te mogen ontvangen. Het is tevens een postume eer aan onze overgrootvader Stephanus Vaessen & grootvader Winand Vaessen die de langste tijd van die 100 jaar hebben gewerkt met onbesproken gedrag en daarmee juwelier Vaessen zijn betrouwbare naam hebben gegeven.
Wij doen ons best om deze reputatie elke dag opnieuw weer gestalte te geven.